2014. május 24., szombat

Akik szeretnek olvasni. - És akik nem. - Kibeszélő

Mindenkinek van olyan ismerőse, barátja, családtagja vagy legalábbis az irodalomtanára aki szeret olvasni, viszont (nálam legalábbis és sajnos) több aki nem. Eléggé beszélős típus vagyok, egy könyvről, annak egy jelenetéről, egy íróról, költőről napokig tudnék beszélni, nem érdekelne ha ismételgetném magam, én csak beszélnék. Azért nem vagyok hülye, ha elkezdek könyvekről beszélni, általában előkerülnek a telefonok, és már szinte senki se figyel rám. Majd megbánják, hogy nem szeretnek olvasni. Annyi jó dologból maradni ki!

Miért jó olvasni?

1. Szórakoztató. Nincs sok gondolatom, amit hozzá szeretnék fűzni, egy könyv olvasása izgalmas, kellemes időtöltés. Pont.

2. Művelődsz. Még ha nem is történelmi könyvről van szó, a könyvek által megismerkedhetsz más kultúrákkal, megemlített írókkal, szokásokkal.

3. Minél több könyvet olvasol, annál több életet élsz. Aki nem olvas könyveket, csak egy életet élhet meg. Aki nem olvas könyveket, az nem értette az előző két mondatomat. Aki olvas, az igen.

4. Nem érzed magad magányosnak. Mindenkinek vannak napjai, mikor nincs a toppon, mikor magányosnak esetleg kitaszítottnak érzi magát. Ilyenkor olvass egy könyvet. Két lehetőség van. Vagy még nagyobb depresszióba esel (ha a könyvnek is olyan a hangulata) vagy hirtelen boldogabb leszel. A könyvek mindig is igaz barátok voltak. És azok is maradnak. Veled sírnak ha úgy van, vagy felvidítanak. De azt te döntöd el melyiket szeretnéd.

5. Aki szeret olvasni, könnyebben ismerkedik. Nem azt mondom, hogy aki nem olvas annak nincs barátja. Dehogyis mondok én ilyen badarságot. De az tény, ha olvasol, akkor már van egy másik tulajdonságod, van egy nézőpontod, tudsz beszélgetni költőkről,  írókról és műveikről (persze csak ha másik fél is szeret olvasni). És a szókincsed is gazdagabb, szebben kitudod magad fejezni.

6. Sose unatkozol. Van egy szabad délutánod? Elő egy könyvet!

Milyen könyvekkel kezdjenek azok, akik eddig nem voltak odáig az olvasásért?
Szerintem mindenképp szórakoztató, ifjúsági irodalmi könyvvel kezdjék, esetleg egy kis romantikus, kalandregénnyel. Barátaimat ismerve, ne erőltessük először az 500-700 oldalas könyveket, előbb egy rövidebb, 240, 300 oldalasat. Aki nem nem szeret olvasni, az elriad egy vastagabb könyvtől. Aki szeret olvasni, vadászik a vastag könyvekre.

Ez a Kibeszélő most csak ilyen rövid lett, a témával kapcsolatban szerintem ennyi mondanivalóm volt. Megjegyzésként te is leírhatod véleményed, esetleg adhatsz ötletet a következő kibeszélő témájával kapcsolatban :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése